Nyhed

Sagen om ulovlig moms på affaldsgebyrer

Landsskatteretten afgjorde i efteråret 2020, at kommuners levering af renovationsydelser, til private borgere og grundejerforeninger, ikke skal pålægges moms - og dermed er hidtidig praksis (siden 2012) underkendt. Begrundelsen er, at indsamling af husholdningsaffald er en myndighedsopgave, som ikke er momspligtig for borgeren i henhold til EU's momsdirektiv. Fredensborg Forsyning har besluttet, at fortsætte i 2022 med at opkræve moms på affaldsgebyrerne. Læs begrundelsen her...

Momspraksis for affaldsgebyrer er fortsat uafklaret

Det er for 2022 besluttet at foreløbigt fastholde den nuværende praksis, hvorefter Fredensborg Forsynings affaldsselskab tillægger fuld salgsmoms på bl.a. affaldsgebyrerne til private kunder og ejerforeninger. Dette indebærer tilsvarende, at affaldsselskabet i dets momsafregning overfor SKAT fortsat kan afløfte hele den moms, der tillægges af selskabets leverandører.

Fastholdelsen af den nuværende praksis skyldes, at Fredensborg Forsyning pt. afventer Skattestyrelsens udsendelse af det endelige styresignal vedrørende moms på kommunale renovationsydelser. Fredensborg Forsyning indsendte den 9. december 2021, i fællesskab med tre andre nordsjællandske affaldsselskaber, bemærkninger til Skattestyrelsens udkast til styresignal. Udkastet til styresignalet angav ikke tydeligt om kommunalt ejede aktieselskaber som f.eks. Fredensborg Forsyning er omfattet af den nye momsfrie praksis afledt af Landsskatterettens afgørelse af den 21. oktober 2020. Der forventes først fuld afklaring når det endelige styresignal foreligger, hvorefter en eventuel ændring af praksis vil kunne blive foretaget.

Da Fredensborg Forsyning regnskabsmæssigt er underlagt et stringent hvile-i-sig-selv princip, hvorefter selskabet ikke må genere hverken overskud eller underskud, vil en eventuel positiv resultatkonsekvens af en praksisændring, som følge af det endelige styresignal, til fulde tilfalde selskabets kunder.

Opdatering

Skattestyrelsen har afgjort, at virksomheder som Frednsborg Forsyning fortsat skal fakturere affaldsydelser med moms. Læs her om moms på affaldsgebyrer og skattestyrelsens nye styresignal fra 03-11-2023.