affaldssortering
Nyhed

Moms på affaldsgebyrer

Landsskatteretten fastslog i 2020, at kommuners opkrævning af gebyrer for dagrenovation hos private er momsfrit. Skattestyrelsen har nu endelig udsendt et styresignal, som beskriver, hvordan kommuner historisk kan få momsen retur, og hvordan de skal forholde sig til fremtidige opkrævninger - samt hvad der gælder for kommunalt ejede affaldsselskaber.

Konklusion

Fredensborg Affald A/S skal fortsat opkræve moms på håndteringen af dagrenovation i Fredensborg Kommune.

...

Sagen kort fortalt

Landsskatteretten afgjorde en sag tilbage i nov. 2020, hvor den kommunale praksis med opkrævning af moms på affaldsydelser blev underkendt. Dommen lød, at det er i strid med EU-lovgivningen at opkræve moms på affaldsgebyrer ved private husstande. Ifølge EU-lovgivningen på området, må der ikke pålægges moms på affaldsgebyrerne, hvis/når der er tale om myndighedsopgaver.

Landsskatteretten fandt derfor, at kommunerne ikke skal opkræve og afregne moms ved levering af renovationsydelser til private grundejere og grundejerforeninger.

På baggrund af sådanne domme udarbejder SKAT et styresignal, der bestemmer den nye praksis på området. Skattestyrelsen offentliggjorde den 3. november 2023 det længe ventede styresignal om moms på renovationsydelser.

Skattestyrelsens nye styresignal

Af styresignalet fremgår det, at den nye praksis med fritagelse for moms, ikke gælder kommunalt ejede aktieselskaber: "Et kommunalt ejet aktieselskab, som efter en konkret vurdering ikke kan anses for at være et offentligt organ i sig selv, som i eget navn har leveret renovationsydelser til private og private grundejerforeninger, er ikke omfattet af praksisændringen".

Fredendborg Affald A/S (Fredensborg Forsyning) lever op til disse kriterier og vil derfor fortsætte med at opkræve moms på affaldsgebyrer/affaldsydelser hos kunderne.

Styresignalet kan læses her:

Styresignal - Momslovens § 3, stk. 2, nr. 2 og 3 - kommunale renovationsydelser - Genoptagelse