Hænder der vaskes under rindende vand med grønt/frugt i baggrunden
COVID-19

Lad vandet løbe inden genåbning af Danmark

Når daginstitutioner, skoler, hoteller og virksomheder genåbner, skal man sikre sig bl.a. mod legionellabakterier, der trives i stillestående vandrør og -tanke. Derfor er det en god idé at åbne for vandhanerne og lade rørene blive skyllet godt igennem. Det gælder både det kolde drikkevand og det varme vand i brusebadet!

Under COVID-19 pandemien har skoler, institutioner og mange arbejdspladserler i en periode været lukket eller haft nedsat aktivitet. Vandforbruget har i perioden derfor være nedsat eller helt stoppet, hvilket giver risiko for vækst af legionella, andre bakterier og biofilm i vandsystemerne.

Legionella bakterien kan medføre den såkaldte legionærsyge, som er en alvorlig form for lungebetændelse.

Legionellabakterier findes ofte i varmtvandssystemet, fordi de her finder gode vækstbetingelser. Bakterierne formerer sig nemlig bedst mellem 25°C og 45°C. De kan dog ikke vokse, hvis temperaturen er under 20°C og bakterierne dør ved mere end 55°C.

Udskylning af vandinstallationer ved genåbning af institutioner mv.:

  • Vandinstallationen i bygninger, der ikke har været i brug, skal skylles godt igennem inden genåbning
  • Vandet har stået stille længe, og det kan give anledning til problemer med drikkevandskvaliteten. Det anbefales derfor, at installationen skylles igennem, indtil konstant(kølig) temperatur - dette gøres bedst ved at åbne alle vandhaner, der bruges til drikkevand, og lade vandet løbe, indtil temperaturen er konstant
  • Er der baderum med brusere, som også har stået stille længe anbefales også, at lade disse installationer skylle igennem. Såfremt brusere ikke skal benyttes i længere tid, anbefales, at bruseslangen tømmes for vand, dette for at forhindre opblomstring af f.eks. legionella.
  • Bruseslangen tømmes for vand ved at afmontere den ved blandingsbatteriet.

Hvad kan du gøre for at undgå legionella?

Man skal skylle sine vandinstallationer igennem, hvis man har været væk i mere end tre dage. Det sker ved at lade vandhanen løbe, indtil vandtemperaturen er konstant.

Hvis temperaturen i varmtvandsanlægget er sænket for meget (for at spare på energien), kan det give problemer med legionella, ligesom stillestående vand kan forstærke problemet.

Generelt anbefales disse forholdsregler for at undgå bakterievækst i varmtvandsbeholdere og vandledninger:

  • Vandet skal minimum være 60 grader i varmtvandsbeholderen
  • Vandet skal minimum være 55 grader ved fjerneste tapsted
  • Vandets skal være minimum 50 grader retur fra cirkulation til varmtvandsbeholder
  • Sørg for udslamning af store varmtvandsbeholdere og gennemskylning af cirkulationsledningen mindst én gang ugentligt
  • Fjern blinde rørledninger og tapsteder, der ikke bliver brugt regelmæssigt. Her kan vandet stå stille længe, og bakterierne kan leve ved en gunstig temperatur
  • Hold det kolde vand så koldt som muligt
  • Koldt og varmt vand skal blandes så tæt på tapstedet som muligt.

 

Mere info:

Vejledning fra Teknologisk Institut

Vejledning fra Rørcentret (pdf)

Emne