Is krystaller frost
Aktuelt

Frostsprængte vandrør?

Hvis et vandrør er sprunget, skal du hurtigst muligt lukke for hovedhanen. Ring derefter til en autoriseret VVS-installatør, som reparere de frostsprængte vandrør. Herefter melder du skaden til dit forsikringsselskab. Fredensborg Forsyning kan ikke hjælpe med frostsprængte vandrør!

10 gode råd til at undgå frostsprængte vand- og varmerør:

  1. Sørg for cirkulation i varmerør og vandrør. Rørene fryser nemmere, hvis vandet ikke cirkulerer frit. Sluk derfor ikke for cirkulationspumpen om natten, når der er varslet hård frost.
  2. Hold en temperatur på mindst 17-18 grader i hele boligen. De fleste forsikringer dækker ikke skader på dit hus, der er forårsaget af frostsprængte rør som følge af utilstrækkelig rumopvarmning. Du bør derfor altid holde en minimumstemperatur på mindst 17 grader i hele boligen. Det gælder også i sommerhuset.
  3. Vær opmærksom på, om du har skjulte rør til enten varme eller brugsvand på steder, hvor det kan blive rigtig koldt – men hvor du ikke lige normalt får øje på rørene. Problemer med frosne rør opstår nemlig typisk i skunkrum, på loftet eller andre steder, hvor rørene løber uden for boligens "varme zone".
  4. Isolér rørene eller flyt dem for at undgå frostsprængning (igen). Har du en målerbrønd, kan det være nødvendigt at få foretaget ekstra isolering til at hindre frostsprængning.
  5. Drop elektriske varmebændler om rørene. Det kan hurtigt blive en dyr løsning.
  6. Luk for hovedhanen i sommerhuset, når du lukker fritidshuset ned for vinteren, og tøm alle vandledninger i det omfang, det lader sig gøre. Der sidder typisk en taphane ved vandmåleren og en slange, der fører over til et afløb.
  7. Sørg for luftcirkulation i sommerhuset, ved at åbne alle indvendige døre og lågen under fx køkkenvasken, så der kan komme varme derind.
  8. Tø ikke frosne rør op med varmepistol. Du må aldrig bruge varmepistol eller ukrudtsbrænder til at tø vandrør op. Du kan let ødelægge eller svække røret og det kan antænde brand i støv og andet brandbart materiale. Du risikere at din forsikring ikke vil dække, da du har udvist ’grov uagtsomhed’.
  9. Få en installatør til at tø frossent vandrør op. En vvs-installatør kan tø røret op igen, ved at sætte elektrisk spænding på røret.
  10. Stop ulykken inden efterbehandling. Sprænger vandrøret eller varmerøret, er det vigtigste at få stoppet vandstrømmen. Luk derfor for hovedhanen hurtigst muligt. Den sidder ofte ved vandmåleren (i bryggerset). Ring derefter efter en vvs-mand og fjern det vand, der er løbet ud.    

Kilde: Bolius

Emne