Drift lige nu
vandhane
Nyhed

Dit drikkevand tjekkes for PFAS

Drikkevandet kontrolleres for en række flourstoffer – de såkaldte PFAS-stoffer. Læs her om PFAS og hvordan du undgår flourstofferne...

Hvad er PFAS?

PFAS er en fælles betegnelse, der dækker over flere tusinde forskellige flourstoffer (per- og polyfluorerede alkylstoffer/ kemikalier), som bliver brugt i en række forskellige produkter - lige fra tandtråd, over flyverdragter til stegepander og maling. PFAS store gruppe af kemiske stoffer, har blandt andet vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber. 

PFAS er svært nedbrydelige og kan ophobes i miljøet, i dyr og i mennesker. Stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende og for at øge risikoen for visse typer af kræft samt at påvirke kolesteroltal, fertiliteten og imunforsvaret.  Derfor er der stor bekymring for dem.

Det meget omtalte PFOS (og PFOA) er et specifikt fluorstof, som er meget skadeligt. I dag er al brug af PFOS og PFOA forbudt. De har tidligere været anvendt i både forbrugerprodukter og i brandskum. Der er fundet store forureninger med stoffet - herunder fra brandslukningsskum.

PFAS i drikkevandet

Der er i Danmark krav til indholdet af 12 forskellige PFAS-stoffer i drikkevandet. Alle vandværker i Danmark skal tage prøver for PFAS både i deres vandboringer og i det vand, som sendes ud til borgernes vandhaner – og det har de skulle siden 2015. Fra 1. januar 2022 blev grænseværdien for PFAS i drikkevand skærpet for fire PFAS-stoffer (PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS), så drikkevandet nu maksimalt må indeholde 2 nanogram per liter for summen af disse fire PFAS’er.

Med den nye drikkevandsbekendtgørelse (der forventes at træde i kraft den 22. maj 2023) tilføjes 10 nye PFAS’er til listen over stoffer, der skal måles for i drikkevandet. Dermed skal der fremover testes for i alt 22 PFAS stoffer. Kvalitetskravet for summen af de 22 PFAS-stoffer bliver 0,1 mikrogram/liter.

Kontrol af drikkevandet fra Fredensborg Forsyning

4 almene vandværker Langstrup Vandværk, Gunderød Vandværk, Endrup Vandværk og Humlebæk Vandværk leverer drikkevandet til borgerne i Fredensborg Kommune. Det gælder også Sjælsø Vandværk (Novafos A/S vandselskab), der leverer vand til borgerne i Kokkedal og Nivå (Find dit vandværk her).

Fredensborg Kommune er myndighed på vandforsyningsområdet og godkender Fredensborg Vand A/S's kontrolprogram - iht. drikkevandsbekendtgørelsen - og føre tilsyn med vandforsyningen. Vandværkerne kontrollere vandet to gange årligt. Herudover bliver grundvandet fra de vandboringer, hvor vi indvinder vandet, også kontrolleret ca. hver 3 år.

Alt drikkevand fra vores vandværker overholder sundhedsmyndighedernes grænseværdier - så du kan fortsat roligt drikke vores vand fra hanen.

Seneste vandværksanalyser:

Langstrup Vandværk - Vandanalyser

Gunderød Vandværk - Vandanalyser

I Jupiter-databasen kan du altid finde alle vandkvalitetsprøver.

PFAS - Sådan undgår du fluorstofferne

Forbrugerrådet Tænk har samlet 10 råd, så du kan undgå fluorstoffer i din hverdag.

1. Vælg udendørstøj og sko uden PFAS

Udendørstøj og sko kan være imprægneret med PFAS. Støder du på mærket Gore-Tex, indeholder det fluorstoffet PTFE. Gå efter tøj og sko, som er mærket ”fri for fluorstoffer”, PFC-fri eller lignende.

2. Undgå PFAS i imprægnering

Imprægneringsmidler kan indeholde PFAS-stoffer, og du bør derfor i stedet for bruge midler, der er baseret på en blanding af voks og paraffin - hvis du skal imprægnere støvler eller andet.

3. Gør rent ofte for at undgå PFAS

Møbler, tøj og sko kan over tid afgive fluorstoffer, som sætter sig i indeklimaet og blander sig med støv og nullermænd.

Støvsug ugentligt, tør støv af og luft ud to gange dagligt. På den måde kan du fjerne uønsket kemi fra dit indeklima.

Guide til godt indeklima (Vælg rengøringsmidler uden uønsket kemi).

4. Tjek kosmetik og plejeprodukter for PFAS

I visse tilfælde er der fundet fluorstoffer i personlige plejeprodukter og kosmetik, som barberskum, øjenskygge, foundation og ansigtscremer.

I Forbrugerrådet Tænk's gratis app Kemiluppen, kan du ved at scanne produktets stregkode, undersøge om det indeholder PFAS og andre problematiske stoffer - eller se listen over 90 Make-up produkter med PFAS her.

5. Brug skivoks, bilvoks og cykelolie uden fluorstoffer

Skismøring kan også indeholde uønskede fluorstoffer. Stofferne kan spredes på pisterne og ophobe sig i naturen. Skisportsområder har fået målt høje niveauer af fluorstoffer i naturen.

Bilvoks og cykelolie kan også indeholde fluorstoffer. Det er ofte stoffet PTFE, som også kaldes teflon. Spørg efter udgaver uden fluorforbindelser.

6. Vælg maling og træbeskyttelse uden PFAS

Træbeskyttelse og maling kan indeholde fluorstoffer, der er med til at gøre overfladen vandafvisende.

Undgå maling og træbeskyttelse, hvor der reklameres med, at de indeholder teflon ( som er fluorstoffet PTFE).

Kig efter maling, der er mærket med miljømærkerne Svanen eller Blomsten.

Maling: Sådan vælger du den sikreste

7. Svanemærkede møbler og tøj

Når du shopper møbler og tøj, kan du med fordel se efter Svanemærket, så undgår du fluorstoffer.

8. Undgå tandtråd med fluorstoffet PTFE

Din tandtråd kan indeholde fluorstoffet PTFE, eller bedre kendt som teflon. Stoffet gør det for eksempel lettere for tandtråden, at glide mellem tænderne.

Vær opmærksom på, at virksomheden ikke er forpligtiget til at oplyse, om produktet indeholder PTFE. Spørg producenten eller forhandleren direkte.

Tandtråd kan også indeholde den samme slags fluor, som du finder i tandpasta. Det kaldes uorganisk fluorid, der hjælper med at forebygge huller i tænderne. Fluor eller fluorid er ikke det samme som fluorstoffet PTFE. Du kan derfor roligt købe tandtråd med fluor.

9. Vælg en stegepande uden PFAS

Stegepander, der er non-stick behandlet, kan indeholde fluorstoffer. Fluorstofferne frigives ikke ved almindelig brug. Men de kan frigives, hvis panden bliver overophedet. Er panden mærket med ”teflon” eller ”PTFE”, så indeholder den fluorstoffer.

Vælger du en pande uden fluorstoffer, hjælper du til, at der ikke udledes fluorstoffer fra produktionen - og dermed miljøet!

Kig efter ”PFC-fri”, ”uden fluorstoffer” eller ”PFAS-fri”, hvis du vil undgå fluorstoffer. Disse betegnelser dækker over alle slags fluorstoffer. Vær opmærksom på, at udtryk som PFOA- og PFOS-fri ikke er en garanti for, at der ikke er brugt andre fluorstoffer.

10. Stil spørgsmål om PFAS med appen "Tjek Kemien" eller spørg i butikken

Spørg i forretningen, om produkterne er imprægneret med fluorstoffer. Gå efter varer, der ikke er behandlet med de problematiske stoffer.

Brug appen Tjek Kemien, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har udviklet sammen med Miljøstyrelsen. Med appen kan du scanne stregkoden på en vare med din telefon - og få besked, om varen indeholder problematiske stoffer. Er der ikke information, kan du spørge virksomhederne, om de bruger de mest problematiske kemikalier (herunder fluorstoffer) i deres produkter.

På kort sigt undgår du at få uønsket kemi med hjem. På længere sigt kan du påvirke markedet.