Drift lige nu
Nyhed

22. marts er det Vandets Dag

World Water Day 2023 handler om at fremskynde forandringer for at løse vand- og sanitetskrisen. Og fordi vand påvirker os alle, har vi brug for, at alle tager ansvar.

World Water Day 2023
Du kan gøre en forskel ved at ændre den måde, du bruger, forbruger og administrerer vand på i dit liv (www.worldwaterday.org).

Drikkevandet er unikt

Det drikkevand, der kommer ud af vandhanen er produceret lokalt på dit nærmeste vandværk, som indvinder vandet fra grundvandsboringer. Hvor lang tid vandet har været i jorden, siden det faldt som nedbør, afhænger af de geologiske lag, som vandet passerer og dybden til de lag, hvorfra råvaren – grundvandet - indvindes. Vandet har meget forskellige aldre: Nogle steder er vandet 30 til 40 år gammelt fra det sidst var nedbør – andre steder yngre eller ældre.

Danmark er ét af de få lande i verden, hvor al drikkevand er baseret på grundvand. I mange andre dele af verden indvindes overfladevand fra f.eks. søer og floder (og desinficeres med klor).

Ved indvinding af grundvand udnyttes jordlagenes evne til at filtrere og rense vandet på en naturlig måde, hvilket betyder at vandet ikke skal igennem en større vandbehandling, når det ankommer til vandværket. Der er dog desværre en risiko for, at grundvandet kan blive udsat for forurening på sin rejse gennem jorden.

Fakta om Vandets Dag

Vandets Dag eller Verdens Vanddag er en FN-temadag, der finder sted hvert år den 22. marts for at sætte fokus på drikkevandet.

I Fredensborg Forsyning tager vi ansvar for det rene drikkevand og slår et slag for Vandets Dag:

Læs her om World Water Day

I Danmark er drikkevandet også truet, idet man hvert år finder nye fund af sprøjtemidler og kemikalier i grundvandet. Flere vandboringer er lukket, pga pesticidrester og PFAS over de tilladte grænseværdier.
Vi skal beskytte vores drikkevandsressourcer bedre dér, hvor grundvandet dannes!

Tænk over hvordan grundvandet påvirker dit liv og hvordan du kan være med til, at passe på det. Glædelig Vandets Dag!

 

eng med rød valmue

Beskyt drikkevandet - gør haven sprøjtefri! Vi har masser af billigt og dejligt, rent drikkevand i vores vandhaner. Sådan skal det blive ved med at være.

Emne